Tuesday, May 18, 2010

Mak Nah Duyung dan sex education.


huhu..menarik kan topik kali ini? sangat captivating kate kawan aku.. [erkk..actually die ternampak aku type title tuh..duhh~].

Walaupun kite semakin maju dan kes2 pembuangan bayi pun semakin galak sekarang ni, menunjukkan sex knowledge macam dah cukup je di dada2 pembuat maksiat nih sume dan bagi mereka dah dpt sijil halal la kan..ehehh..but still banyak lagi yang orang kite zero bile berkenaan dengan sex nih.


However, topik hari ni bukan knowledge tentang perbuatan sex itu, namun tentang perkara2 sampingan yang penting seperti pencegahan. Aku terdetik untuk buat entry ni selepas mendengar satu cerita dari salah seorang member aku. Cerite ni berlaku kat kampung die..ceritenye bermula begini..


" Disebuah kampung di kawasan pantai timur..[bukan kelantan @ terengganu eh..], ade seorang makcik ni, Mak Nah Duyung name die [name tu sangat rekaan]. Mak Nah Duyung nih ramai anak kecik2..kire beza umur anak die ni rapat2, walaupun dah menjangkau 40an, die still pregnant..


Pada suatu hari [bace dengan nada cerita sang kancil], Mak Nah Duyung pergi hospital untuk check-up. Nurse kat situ tegur la Mak Nah Duyung tu..


Nurse : " Akak..anak2 akak ni sume kecik2..rapat2 plak tu beza umur..akak kene control ni..nah amik ni..nanti gune tau, boleh control sket productivity tu..".

Kate nurse tu sambil bagi 'kondom' kat Mak Nah Duyung..


Selepas beberapa lama, Mak Nah Duyung datang semula ke hospital, untuk check-up juge la. Mak Nah berjumpa lagi dengan Nurse itu.


Nurse : " Macam mane akak? akak dah gune belum barang yang saye kasi hari tu?".

Mak Nah Duyung : " Dah la cik Nurse, akak dah MAKAN dah mende tu, ape mende la..susah tau nak makan mende tu, liat sangat. Akak gigit punye la lame..xlumat2 jugak..tapi akak telan jugak la".

Nurse: .............................................................??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!.. Ya ampunn..bebalnye akak nihhhhh!!!!! [ok. yg ni aku reka je..tp aku yakin memang nurse tu ckp cmtu dalam hati]...err..kak..salah tu kak, akak xboleh makan mende tu..tu bukan untuk makan kak..ade carenye..tapi xpelah kak..kang kalau saye ajar pun akak g telan lagi, bazir je, baik saye bwk balik dari bagi akak makan. Macam ni lah kak..saye bagi akak pil, ni pil perancang. Pil ni akak makan before and after 'monthly red flag' akak okeh..

Nurse tu pun bagi la sepapan pil perancang kepada Mak Nah Duyung. Kalau xsilap aku, 21 biji kesemuanya. Sesampai dirumah, Mak Nah Duyung yang bijak bistari ni pun bahagikan pil-pil tu kepada dua. Ha...ape lagi la plan orang tue ni kan..

Bile suami die dah balik, die cepat2 gi panggil suami die, ade hal penting katenye nak diberitahu.


Mak Nah Duyung : Abang,[sambil lari2 anak muke exited gile nak mampus] nah..ni abang kene makan ubat nih, hospital kasi bang. pil perancang nih, dorang kasi sepapan ni kat saye. Abang makan separuh, saye makan separuh la. Bagus ni makan pil ni bang..boleh mengawal productivity kate dorang..ihik ihik ihik...[sambil tersenyum tersengeh..]

Suami Mak Nah : Ya rabbi..nah oiii. Ubat ni awak je yang makan. Lelaki mane ade boleh makan pil perancang??? Ni untuk perempuan laa~

Mak Nah Duyung : Yeke bang?? Olo...mane saye tau..emm [sedih kene marah..]

Nasib baik la Suami Mak Nah Duyung tu pandai..kalau tidak...


Nak dijadikan cerite, si nurse tu tadi telah berpesan kepada sanak saudara Mak Nah Duyung yang die jumpe kat hospital tu, untuk ajar Mak Nah tentang pil perancang tu. Concern gile nurse tu kan? Haha..aku rase nurse tu guilty pasal die yang bagi kondom tu kat Mak Nah..hahahaha~


Tengok la..macam2 hal sekarang ni, aku macam pelik zaman macam ni pun still ade kes macam nih..nurse tu pun patut explain betul2 kat Mak Nah Duyung tu..kesian orang tue tu..innocent gile. So pesanan aku pade korang ni, jangan lah makan mende bukan2..haha ;p




p/s: gembire melihat orang tersembur dan tersedak bile aku cite mende nih kat diorang.


2 comments:

rumate yg baik said...

sape kwn yg nmpk u taip 2?
dh tentu2 pantai timur ade 3 negri je..kn...penting sgt...
tp i suke pic 2..haha...

enDicLeo_pZah said...

err..zaid amran name diberi katenye~ [whateverr~]

penting la i nak mention pantai timur..kang tetibe dorg syak org johor cmne? dah slh info..