Saturday, May 22, 2010

gifts of the month. hehheh~ ;p

Huhu..lately ni, i keep gettin bags as gift. Xtau la..knape ek? Neway thanx!

From singapore:


suke

close-up

front

ade due tali, bleh pjg, bleh pendek

back view

uhuk uhuk..yg ni plak from China. My mom's boss, Uncle Ah Kaw gave it. Thanx uncle!! :)








p/s: mau tiket ke USS. take note z.a

Tuesday, May 18, 2010

Mak Nah Duyung dan sex education.


huhu..menarik kan topik kali ini? sangat captivating kate kawan aku.. [erkk..actually die ternampak aku type title tuh..duhh~].

Walaupun kite semakin maju dan kes2 pembuangan bayi pun semakin galak sekarang ni, menunjukkan sex knowledge macam dah cukup je di dada2 pembuat maksiat nih sume dan bagi mereka dah dpt sijil halal la kan..ehehh..but still banyak lagi yang orang kite zero bile berkenaan dengan sex nih.


However, topik hari ni bukan knowledge tentang perbuatan sex itu, namun tentang perkara2 sampingan yang penting seperti pencegahan. Aku terdetik untuk buat entry ni selepas mendengar satu cerita dari salah seorang member aku. Cerite ni berlaku kat kampung die..ceritenye bermula begini..


" Disebuah kampung di kawasan pantai timur..[bukan kelantan @ terengganu eh..], ade seorang makcik ni, Mak Nah Duyung name die [name tu sangat rekaan]. Mak Nah Duyung nih ramai anak kecik2..kire beza umur anak die ni rapat2, walaupun dah menjangkau 40an, die still pregnant..


Pada suatu hari [bace dengan nada cerita sang kancil], Mak Nah Duyung pergi hospital untuk check-up. Nurse kat situ tegur la Mak Nah Duyung tu..


Nurse : " Akak..anak2 akak ni sume kecik2..rapat2 plak tu beza umur..akak kene control ni..nah amik ni..nanti gune tau, boleh control sket productivity tu..".

Kate nurse tu sambil bagi 'kondom' kat Mak Nah Duyung..


Selepas beberapa lama, Mak Nah Duyung datang semula ke hospital, untuk check-up juge la. Mak Nah berjumpa lagi dengan Nurse itu.


Nurse : " Macam mane akak? akak dah gune belum barang yang saye kasi hari tu?".

Mak Nah Duyung : " Dah la cik Nurse, akak dah MAKAN dah mende tu, ape mende la..susah tau nak makan mende tu, liat sangat. Akak gigit punye la lame..xlumat2 jugak..tapi akak telan jugak la".

Nurse: .............................................................??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!.. Ya ampunn..bebalnye akak nihhhhh!!!!! [ok. yg ni aku reka je..tp aku yakin memang nurse tu ckp cmtu dalam hati]...err..kak..salah tu kak, akak xboleh makan mende tu..tu bukan untuk makan kak..ade carenye..tapi xpelah kak..kang kalau saye ajar pun akak g telan lagi, bazir je, baik saye bwk balik dari bagi akak makan. Macam ni lah kak..saye bagi akak pil, ni pil perancang. Pil ni akak makan before and after 'monthly red flag' akak okeh..

Nurse tu pun bagi la sepapan pil perancang kepada Mak Nah Duyung. Kalau xsilap aku, 21 biji kesemuanya. Sesampai dirumah, Mak Nah Duyung yang bijak bistari ni pun bahagikan pil-pil tu kepada dua. Ha...ape lagi la plan orang tue ni kan..

Bile suami die dah balik, die cepat2 gi panggil suami die, ade hal penting katenye nak diberitahu.


Mak Nah Duyung : Abang,[sambil lari2 anak muke exited gile nak mampus] nah..ni abang kene makan ubat nih, hospital kasi bang. pil perancang nih, dorang kasi sepapan ni kat saye. Abang makan separuh, saye makan separuh la. Bagus ni makan pil ni bang..boleh mengawal productivity kate dorang..ihik ihik ihik...[sambil tersenyum tersengeh..]

Suami Mak Nah : Ya rabbi..nah oiii. Ubat ni awak je yang makan. Lelaki mane ade boleh makan pil perancang??? Ni untuk perempuan laa~

Mak Nah Duyung : Yeke bang?? Olo...mane saye tau..emm [sedih kene marah..]

Nasib baik la Suami Mak Nah Duyung tu pandai..kalau tidak...


Nak dijadikan cerite, si nurse tu tadi telah berpesan kepada sanak saudara Mak Nah Duyung yang die jumpe kat hospital tu, untuk ajar Mak Nah tentang pil perancang tu. Concern gile nurse tu kan? Haha..aku rase nurse tu guilty pasal die yang bagi kondom tu kat Mak Nah..hahahaha~


Tengok la..macam2 hal sekarang ni, aku macam pelik zaman macam ni pun still ade kes macam nih..nurse tu pun patut explain betul2 kat Mak Nah Duyung tu..kesian orang tue tu..innocent gile. So pesanan aku pade korang ni, jangan lah makan mende bukan2..haha ;p




p/s: gembire melihat orang tersembur dan tersedak bile aku cite mende nih kat diorang.


Monday, May 17, 2010

Wednesday, May 12, 2010

baru hari keEmpat..



and i am terribly boring here...

korang2 yang gile..kan best kalau kite bleh teleport each other..kn? i can be there..you can come here..in any second..haha..futuristic kan aku??


Sebagai anak gadis yang taat kepada ibu dan bapanya, aku menjalankan tanggungjawab aku sbg trainee (suri rumah) bagi meringankan beban mak aku yag selame ni duk buat sume tu sorang2 sepanjang aku takde kat cnie..


It's ok..aku xkisah buat sume tu, tapi lepas siap sume tu..ape mau buat?!? itu yang menjadi masalah.aku boring! Nak online manjang plak kebas otak aku ngadap screen nih, nak kerje..tapi malas lagi, masih dlm mood 'honeymoon-are-forever' aku..


Ade yang suggest aku suh p apply jd cleaner..canteeekkk!


Kalau aku jadi cleaner pakai camni ok x?

Tuesday, May 4, 2010

Where is the good in goodbye?

Why does it take a minute to say hello and forever to say goodbye?

Jejak pertama aku kat sini (UPM) merupakan fasa baru dalam hidup aku mase tu. Aku tak pernah sekali pun berjauhan dengan family aku, tapi disebabkan keinginan dari kecik aku nak masuk U, aku tekad. Walaupun hari pertama tu, aku ibarat budak yang baru masuk darjah 1 tu, menangis bile parents aku nak balik..[ehh..tercerite plak..]

Sekarang ni, mungkin fasa baru jugak yang sedang menanti aku kat luar sane, tapi kali ni lain, ni fasa nak meninggalkan UPM. Aku sedih jugak. Sebab dah tibe saat aku berpisah dengan family aku kat sini plak. [sedih gile!]

Korang..aku sayang sangat kat korang. Type entri ni pun aku nak nanges je. heh!

Entri ni tribute untuk sume2 yang aku sayang kt cnie.

Roomate :
Dulu, waktu mule2 masuk, kite kawan ramai2..tapi lepas tu k
awan kite yang ramai2 tu xsayang kite, die buang kite, ikut orang lain..kite di pandang hine oleh orang yang kite anggap dah macam adik beradik sendiri. Sebabnye? Kite rapat. Salah sangat ke kite rapat time tu? yang diorang pun nak ikut misinterpret kenape?Kate kawan. Mase dulu, each moment kite dengan kawan yang ramai tu la yang paling bahagie..tapi skejap je..xtahan rupenye..maintainance dorang xberape nak bagus, terpecah2 plak kite. Yan jadi mangse kite jugak. Dah banyak mende yang kite lalui same2. Same2 kene reject dengan member sendiri, same2 kene hine and umpat oleh warga blok yang x bertauliah. Tapi nasib baik kite strong. Kite maintain cun walaupun time tu, TUHAN je tau macam mane kite hari2 nangis. Tapi, akibat kite nangis over2 dulu, skarang kite ketawa tak ingat dunia. Sebab kite dah jumpe orang yang betul2 anggap kite kawan. Orang-orang ni semua sayang kat kite rumet..xmacam yang dulu. Sedihkan rumate, kite nak tinggalkan dorg?Rumate, i pun nak mintak maaf kat u jugak la, u sangat baikkkk! Selalu tolong i..selalu jage i dah macam family member dah kite, well memangpun kn? Kite kan 'cousin'. I'm happy to know your family well, and i'm also happy that my family also know you well. Kalau lepas ni kite memang xjumpe, i akan rindu kat u sangat2!! I xde adik bradik perempuan, so u're the best sister i had. Love u! [tapi klu kite jd smbung study nanti, sile lupekan ape yg u dah bace td eh. ;p]

Nawi:
Kau pulak..antara kawan aku yg bijak..tapi mulut hanjj. [hahahh..saje nk carut ko..]..confirm aku akan rindukan setiap saat kite melalut wat assignment last minute, yang hasilnya selalu the best among the rest[takbur..]..Kau pun pernah melalui kesengsaraan idup kat cnie disebabkan mende yang xde kaitan dengan kau, waktu tu,aku kesian gile kat ko..huhu~ Tapi, kalaulah aku pernah menyakitkan hati kau ke..aku mintak maaf ye nawi. Sedih bile fikir2 3 tahun tu sangat singkat, dah tahun2 terakhir baru kite nak makin rapat and makin mengenali antara satu sama lain. Pada aku kite sume same je [cantek], xde beza..Aku doakan kau berjaya dapat ape yang kau impikan dalam hidup kau lepas nih. ko janganlah fikir sedih je nak kne stay semula kat tempat asal ko tu, kite tak tahu peluang yang akan datang. Kalau ada rezeki ko kat cnie, InsyaAllah kite jumpe lagi. :').. Kalau aku kawen nanti ko datang tau. ;p

Alin:
Hey sengal..u la budak paling menyibuk yang best i pernah jumpe. Dulu2 kalau tengok muke u [time u awl2 jd junior kitorang] mcm nak lempang hari2 je. poyo. Ingat x? sisterhood kite mule berputik apabila u sibuk2 lepak bilik tv dengan kitorg? Maklumlah, time tu kitorang macam alienated akibat sumpahan Gummpy Witch itew. U selalu datang dan2 bawak assignment la..study la kat ctu kn.. The most unforgettable thing about u in my mind are the moment i saw you spinning on the road before you masuk dalam parit tu. Tuhan je tau macam mane berderaunye darah i.. gile! Dah tau ujan nak bawak motor laju2 lagi! U know wht, even sampai skarang kalau i lalu tempat tu, i akan teringat tau. Tengok u macam tu kat dlm parit tu, xrase kelakar langsung. Sedih! I nangis okay. Tapi xpe la, luckily xde serious injury ke pe.. Huu..U pun rajin la sharing2 problem ngan kitorang kan.. [u x takut ke? anytime je i boleh jual secret besar u tu kat CIA tau..], Kesian u, disebabkan baik dgn kitorang, ade la beberapa makhluk yang paiseh je kat u kan? kesian..ahahha..tapi kite cool kan? pergi mamps same diorang. Ingat x kite mik pic sengal2 3 org. Haha, kalau tengok pics tu sume, sumpa gelak. Muke masing2 mintak pelempang. Lin, kak fiza nak mintak maaf jugak..maybe u tensen kan asyik kne reject je dengan i..haha, [oops,!lupe tgh mintak ampun..], kite kan selalu gurau2, buli2 u..and kalau ade pape lain yang kak fiza xnotice ke, i'm sorry okay..I'm happy for you now, cuz u're much stronger, and skarang pun tgah bunge2 cinta kn? really2 happy for you sis. I hope korang kekal la eh? Send my regards to adam. ;p

Kak Pujah:
Kak.terima kasih sangat3!!!!!! Akak banyak support kitorang, bnyk tolong kitorang, masakkan spageti yang sangat sedap untuk kitorang. Fiza rindu gile nanti kat akak, walaupun kite se'JB'. Huu~ memanglah kite boleh berjumpe kat JB tu, tapi environment dah lain, Pasal kitorang gigih nak cat bilik TV dulu, akak kene ambush dengan senior lain. Kesian tengok akak sedih time tu, tapi fiza ingat lagi, kalau waktu tu ade program pape, kitorang memang nak wat yang terbaik cuz kitorang nak backup akak. ha..terer x kitorang , Kak pujah, akak la manusia yang agak paling sengal la fiza pernah jumpe. Paling best part akak gelak. Akaklah mantan ketua blok yang paling cool kt CENDI nih..love u kak pujah!

Kak Cima:
Si senget..huhu, akak merupakan seorang yang sangat serius time bg nasihat, and then bole jadi paling biol lepas tu. Fiza doakan akak menemui cinta sejati secepat mungkin. ahahahhhah ;p, and, jgn tertipu dengan pujuk rayu die eh. Nanti mesti kite rindu kegedikan kak cima. [teringat lagu Kuala Lumpur..]

Adik2 junior:
Teng: Si gile. Love ur voice, keep ur effort in learning guitar. Kalau orang nak cakap u gedik lebih2 maknenye die jeles kat u ok..seperti contoh yang lepas la kan..huhu, Maintain poyo jugak la, nanti nak jd TP kan..haha..

Fatin Nabila: Haa..ni dia, Pemimpin baru blok sem depan. Hey girl, u go girl!!! haha..Kitorang yakin u boleh buat. Offer2 yang u dapat tu fikir la betul2, lagi pun u memang minatkan bidang tu, hihih..yg sebagai pemimpin ni plak, u boleh punye. Awal2 u masuk lagi dah nampak dah ciri2 poyo ketua blok tu ade dah kat u. hihihh..jage rumate elok2 ye, c teng tu bukan betul..
Suare korang yang bingit tu la yg jadi penghibur kitorang sewaktu kat blok, maintain eh korang, last word from me, i'm sorry if ade sakitkan hati korang ke ape..sayang korang!

Ema& Josie:
Kite ni, dah last sem baru nak rapat, padahal menurut kate Josie, akulah manusia pertama kat UPM ni yang die add kat Friendster die dulu. [zaman budak2]. Hmm..xpe, walau apepun, pgalaman dengan korang sangat menyeronokkan, seronokkan kite bergosip2, and mendengar cerita kau Ema, buatkan aku respect kat kau . Kau sangat kuat. Osie budu..kau tu pun take care ye..jgn nk mnjalangzz ek. haha~ Seronok dengan korang, teringat time barbeque tu. Kalau korang sambung study nanti, and aku pun sambung, bolehla kite jumpe..kalau x, kite jumpe time konvo nanti oke!

Selama 3 tahun kat UPM ni, FRIENDSHIP la yang banyak mengajar and bagi aku pengalaman. These 3 years have been a wonderful journey for me, having all these fantastic friends with lovely attitudes of them...u guys gonna me cry hard to leave this place.

How lucky I am to have something that makes saying goodbye so hard.